LET og SUNDT fra River Cottage
Nyeste udgivelse fra River Cottage og tv-kokken Hugh Fearnley-Whittingstall
Udgivet i Danmark af Strandberg Publishing
Inspirerende hvede- og mælkefri kogebog med mangelfuldt bageafsnit
Vi har altid været begejstrede for at se programmer fra River Cottage, så derfor glædede det os meget at høre, at Hugh Fearnley-Whittingstall nu har valgt at samle 180 opskrifter uden hvede- og mælkeprodukter.
LET og SUNDT er inddelt i ni afsnit: Morgenmad, Bagværk, Suppe, Salat, Fisk, Kød, Grønt, Frugt og Sødt. Alle opskrifter er uden hvede og mælkeprodukter, så 100% glutenfri er den ikke, men bagerst i bogen er en oversigt over de bageopskrifter, som både er uden hvede og gluten, hvilket er en stor hjælp for alle, der lever 100% glutenfrit. Bogens titel LET henviser til, at ca. halvdelen af opskrifterne kan laves på 20 minutter, og SUNDT fordi det i Hughs øjne er sundere og bedre at undgå hvede og mælk. Der er billeder af alle opskrifter, hvilket i vores øjne er et must i en god kogebog.
Da vores speciale er gluten- og mælkefrit bagværk, gik vi straks til bageafsnittet for at se, hvordan Hugh havde løst det. Vi blev noget skuffede. Det viser sig, at der ingen “reelle” brødopskrifter er i afsnittet. Med “reelle” mener vi gærbrød, som kan konkurrere med almindeligt brød (ligesom vores opskrifter).
I forordet til bageafsnittet lægger Hugh dog heller ikke skjul på, at det er svært at bage almindeligt brød uden hvedemel, men da vi ved, at der afholdes glutenfri bagekurser på River Cottage, undrer vi os over, at han ikke har medtaget bare et par “normale” gærbrød. Bageafsnittet indeholder desværre kun “anderledes” brødopskrifter, og de er alle bagt med natron, bagepulver og/eller rugmel, som jo ikke er glutenfrit. Det skal dog nævnes, at der findes flere spændende og lækre glutenfri kageopskrifter under afsnittet Sødt.
“LET og SUNDT” vinder til gengæld på alle andre områder. Det er tydeligt, at Hughs styrke ligger i den “rigtige” madlavning, og her er han en dygtig og inspirerende kok. Især er det virkelig dejligt, at alle opskrifter er uden mælkeprodukter, da det ofte kræver ekstra kreativitet at erstatte disse i varme retter.
Opskrifterne er først og fremmest lavet til et engelsk publikum, hvilket betyder, at vi som danskere, ud over almindelig inspiration, også kan få helt nye input til måltiderne. Fx er der en opskrift på kroketter lavet af søde kartofler i morgenmadsafsnittet, som vi glæder os til at prøve. Det er også værd at nævne at der, så vidt vi kan se, ikke bruges “mærkelige” eller “fremmede” ingredienser, selvom bogen er engelsk.
“LET og SUNDT” er i store træk en af de mere interessante kogebøger, vi har set i længere tid. Ser man bort fra bagesektionen, som ikke fylder meget, har man et inspirerende og lækkert næsten glutenfrit og 100 % mælkefrit tag-selv-bord af lækre, sunde retter. Vi vil helt sikkert få bogen brugt, og hvem kan ikke bruge ny inspiration i køkkenet?