Hvad er gluten?
Gluten er et proteinstof, som findes i alle hvedesorter, rug, byg og havre.
Hvis man prøver at blande lidt hvedemel med en lille smule vand, får man en elastisk masse der hænger sammen, det gør den pga. gluten. Gluten er det stof i melet der gør en dej elastisk. Gluten-nettet fungerer som brødets skelet.
Kort sagt er det gluten, der sammen med gær, får et brød til at hæve.
Herunder kan du i den første tabel se, alle de kornsorter der indeholder gluten, og de der er glutenfri.
I den næste tabel er en oversigt over de produkter gluten næsten altid indgår i, og som du derfor skal undgå eller erstatte med glutenfrit.
Findes der gluten i forarbejdede produkter?
Gluten findes skjult i rigtig mange forarbejdede produkter man køber, derfor er det vigtigt, hvis man vil leve glutenfrit, at man læser indholdsfortegnelsen på de produkter man køber. Nogle gange handler det bare om, at man finder et andet mærke som bruger f.eks. majs i stedet for hvede.
Fødevarer som kan indeholde skjult gluten
Kødpålæg, pølser og postejer og øl. Mayonnaise, ketchup, remoulade, dressing, eddiken i fx syltede grønsager, sennep, bouillon og ristede løg. Vaniljesukker, bagepulver, karry og soya sauce. Dåsemad, færdigretter og frosne kartoffelprodukter. Spaghetti, pasta, nudler, makaroni og lasagneplader. Brød, kager, småkager, kiks og rasp. Chips, slik (vingummi, lakrids, karameller, chokolade), vafler og is. Morgenmadsprodukter.
Følgende sukkerarter og stivelsesprodukter kan indeholde spor af gluten: Druesukker/dextrose, glukosesirup, maltodextrin, dextrin og maltose.
Naturligt glutenfrit
Ifølge EU-lovgivningen, som trådte i kraft 1. december 2012, kan produkter betegnes som glutenfri, selvom de indeholder gluten (mindre end 20 mg gluten pr. kg.) Dette betyder desværre, at mange glutenfri produkter faktisk indeholder en lille smule gluten. Mange melmix og færdiglavede brød og kager indeholder fx hvedestivelse. Hvedestivelse er stivelse, som er udvundet fra hvede, og som derfor stadig indeholder en smule gluten. Men da det er under det lovmæssige krav, bliver det stadig betegnet som glutenfrit. Problemet er, at mange er følsomme overfor den mindste smule gluten, ligesom mange slet ikke tåler hvede, så de vil få problemer med at spise disse produkter.
Derfor er begrebet ”naturligt glutenfrit” meget relevant. Det dækker over ingredienser/produkter som fra naturens hånd ikke indeholder gluten overhovedet, som fx majs og hirse. (se tabel ovenfor). Så for at leve 100% glutenfrit skal man undgå produkter med hvedestivelse og gå efter produkter med naturligt glutenfri ingredienser.
Alle vores opskrifter er naturligt glutenfri!
Læs evt. mere om cøliaki og mad uden gluten i Fødevarestyrelsens folder via dette link