Nemme glutenfri boller med gulerod
Denne opskrift er virkelig en gave til alle glutenfri bagere. Bollerne er bløde og saftige, og så er de meget nemme at lave! De skal ikke hæve, og de skal ikke æltes. Så i løbet af ca. en time har du friskbagte boller, som smager fantastisk. God til begyndere.
VIGTIGT! Ovnen må IKKE åbnes mens bollerne bages!
Nemme glutenfri boller med gulerod
Er velegnet til frysning.
Ingredienser
- 5 dl lunkent vand
- 20 g FiberHUSK
- ca. 160 g revet gulerod/squash/sød kartoffel rå
- 1 spsk. olie
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. bagepulver
- 20 g solsikkekerner ½ dl
- 20 g græskarkerner ½ dl
- 20 g hørfrø ½ dl
- 20 g sesamfrø ½ dl
- 30 g majsgryn ¾ dl
- 30 g risflager ¾ dl
- 30 g boghvedeflager ¾ dl
- 80 g majsmel
- 80 g amaranthmel/boghvedemel
- 110 g fuldkornsrismel
Sådan gør du
- Tænd ovnen. Pisk fiberHUSK ud i vandet. Lad blandingen stå nogle minutter, indtil den er geleret.
- Riv i mellemtiden gulerødderne/squash/sød kartoffel og vej de andre ting af, så de er klar.
- Kom først olie og de revne grønsager i gelemassen og rør godt. (brug evt. elpisker med dejkroge)
- Rør derefter salt, bagepulver og kerner i, og til sidst melet.
- Rør med elpisker eller ælt dejen med hænderne, hvis du har lyst. Dejen skal blive ved med at være lidt våd og geleagtig.
- Form bollerne med fugtige hænder og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bages i en forvarmet ovn ved 200°C i 40 min.
- Ovndøren må IKKE åbnes mens de bager!
- Tag bollerne ud og lad dem køle helt af på en rist.
ser virkelig lækkert ud ! :D men da jeg ik må få amaranthmel
ka man så erstatte det med halvdelen af ris og majs mel igen ?
Hej Nathja
Jeg vil tro, du godt kan bruge halv majs og halv rismel i opskriften.
Vi har ikke selv prøvet.
Til gengæld prøvede vi engang med KUN rismel, og det var noget juks. Så det er vigtigt, der er noget andet end rismel.
Hvis du kan tåle det, er der også hirsemel – det fungerer også godt.
Kh. Glutenfri Start
Hej.
Har bagt super lækre boller uden amaranthmel, men mere ris og majs mel. Stor nydelse :-)
Hilsen
Anne
Hej Anne
Det lyder super!
Mange tak fordi du deler dine erfaringer :)
Kh. GFS
Hej
Tak for en rigtig lækker bolleopskrift, som bliver brugt flittigt.
Jeg havde ikke amerantmel, så jeg brugte noget kikærtemel. Det blev også helt finf.
Mvh Karin
Hej Karin
Dejligt at høre og mange tak for tippet, det vil vi prøve :)
Kh. GFS
Hej.
Det lydercsom en spændende opskrift. Den skal afprøves. Kan man bruge bogvedegryn eller havregryn i stedet for boghvedeflager?? Mvh Karina
Hej Karina
Ja det kan du godt :)
Kh. GFS
Kan man udelade kernerne i gulerodsbollerne ??
Ja det kan du godt. Erstat dem evt. med 1/2 dl ekstra flager.
Hej
Jeg har prøvet at bage disse, men synes ikke at de hæver ret meget op når de bliver bagt. Smagen er god, og konsistensen fin, bare meget tæt. Kan jeg gøre noget for at få dem mere luftige?
Har bagt jeres sandwichboller, og de blev super lækre og luftige, så kan ikke forstå hvad jeg gør forkert her.
vh Kristine
Hej Kristine. Du gør ikke noget forkert! :-) De to opskrifter er helt forskellige og kan ikke sammenlignes. Det er helt normalt at gulerodsbollerne ikke hæver i ovnen, men hvis du gerne vil have dem mere luftige, kan du prøve at udelade lidt af melet så dejen bliver mere lind og mindre bastant. Kh. GFS
Tak for svaret :) Det må jeg prøve. Og tak for en god og inspirerende hjemmeside :)
hej :-)
er helt grøn i denne glutenfri/ laktosefri verden
fik svar på prøverne i torsdags…
har altid bagt meget, men er det rigtigt at bagetiden for boller er mellem 40-60 min…. jeg kommer til at gro fast i mit køkken ;-)
Hej Maja
Velkommen til :) I denne opskrift er bagetiden 40 min. men i andre opskrifter er den noget kortere, for det meste ca. 25 min.
Kh. GFS
Hej :-) Denne opskrift ser god ud! Kan jeg erstatte majsgryn, risflager og boghvedeflager med glutenfrit havregryn??
Hej Barbara :-)
Ja det vil jeg tro, at du kan.
Kh. GFS
Er der ingen gær i?
Nej :-)
Er bagetiden med over/undervarme eller varmluft? :)
Alle vores bagetider er med almindelig ovn – altså uden varmluft.
Hej med jer
Kan man putte lidt gær i for at få dem mere luftige? Eller hvirdan er det med gær og glutenfri bagning?
Kh Mette
Hej Mette
Beklager det sene svar…
I disse boller er gær ikke nødvendigt. Du er velkommen til at prøve, men husk så at dejen skal hæve inden bagningen.
Her kan du læse meget mere om glutenfri bagning og gær: http://glutenfristart.dk/glutenfri-bagning/
Mvh. GFS
Har netop bagt verdens bedste glutenfri boller, tak for det!
Jeg havde ikke helt alle ingredienserne i forhold til opskriften og vovede at bruge det, jeg havde i skabene. I stedet for boghvedeflager brugte jeg glutenfri havregryn og af mel brugte jeg majsmel primært og kastanjemel. De blev dejlig luftige og fik en rigtig fin farve.
Mange hilsner
Vibeke
Skønt at høre Vibeke! Tak for feedback :)
Mvh. GFS
Hej. Hvad kan jeg bruge i stedet for Husk, som jeg slet ikke tåler i min mave ??
Det blir svært … jeg vil foreslå dig at finde glutenfri opskrifter uden Husk til at starte med. Vi har fx et majsbrød uden, men de fleste af vores opskrifter er desværre med Husk..
Hej,tror du,denne dej,kan bages som 1 fransbrød i form????
Vi har ikke prøvet og umiddelbart tror jeg ikke det er en god ide. For det meste er det bedst at bage små portioner…
Kan jeg bruge rismel alene i nogle af opskrifterne? Gerne med kerner, gulerødder eller lign.
Du kan godt forsøge dig med fuldkornsrismel alene, men pas på med at putte for mange grønsager i, da de indeholder meget væske og kan ødelægge balancen.
Hej, er det muligt at bruge loppefrøskaller, hvis man ikke har HUSK i sit køkken?
Ja, det er det samme produkt. Husk er bare fintmalet. Så længe du bruger den samme vægt-mængde er det helt fint :)
Tak for en skøn og nem opskrift.
Var bagt dem 2 gange.. Og virkelig godt..
Dog har jeg ikke lavet dem efter bogen:-) brugte også shuash. Og brugte de meltyper jeg havde og lidt mere på slum :-) brugte også lidt tabioka stivelse.
Men i hvert fald fantastisk.
Dejligt at høre :)