Glutenfri Sandwichboller

Glutenfri sandwichboller

Disse glutenfri sandwichboller er vores favoritter! De er dejlige, bløde og luftige. Dejen er super hurtig at lave og nem at have med at gøre. Bollerne er desuden god til begyndere! Du kan lave store flade boller som egner sig godt til sandwich, eller forme dem til almindelige boller.

Tip: Hvis du har god tid, kan du bruge koldt vand i stedet for lunkent og 15 g gær og lade dejen hæve i 2 timer.

Glutenfri Sandwichboller

Egnet til frysning.
Antal 9 stk.

Ingredienser
  

  • 6 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. honning
  • 1,5 spsk. eddike
  • 1,5 tsk. salt
  • 100 g fuldkornsmajsmel
  • 100 g boghvedemel
  • 150 g fuldkornsrismel
  • 50 g maizena (majsstivelse) eller 60 g hvid rismel
  • 30 g FiberHUSK
  • fuldkornsrismel til at rulle ud i
  • evt. birkes eller sesam til drys
  • *eddike bruges for at gøre brødet mere luftigt

Sådan gør du
 

  • Rør vand, gær og honning sammen i en skål og lad det stå et par minutter.
  • Kom de tørre ingredienser i en skål for sig og bland dem godt.
  • Rør eddiken i væsken. Tilsæt de tørre blandede ingredienser på en gang og rør dem godt ud i væsken med elpisker og dejkroge. Rør dejen i et par minutter til den er jævn og blød og begynder at blive fast. Lad dejen hæve i skålen i 45 min med et tørt klæde over.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen let igennem. Del dejen i 9 stykker og form hvert stykke til en bolle. Hvis bollerne skal bruges til sandwich er det godt at trykke dem flade, da de hæver godt op igen.
  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 min dækket med et tørt klæde.
  • Pensl evt. bollerne med vand og drys dem med birkes eller sesam. Bollerne kan sagtens bages uden at blive penslet.
  • Bag dem i 30-35 min. ved 225°C og lad dem køle af, inden de skæres.


34 thoughts on “Glutenfri Sandwichboller”

  • Hej,

    Mener, at I brugte kartoffelmel på et tidspunkt i stedet for maizena? Jeg bruger kartoffelmel og det fungerer rigtig fint og bollerne bliver meget luftige…

  • Bollerne ser jo rigtig gode ud :) Tror i de kan laves uden maizena da jeg ikke tåler majs særlig godt? Og kartoffelmel heller ikke er en mulighed.
    Kan man måske komme mere husk i, og i så fald hvor meget ca. ? )Majsmelet ville jeg bare bytte ud med andet glutenfrit mel)

    • Hej Christina. Jeg ville prøve at skifte maizena ud med 50 g blandet boghvede- og rismel. Tåler du tapioca? Det kan også erstatte majs- og kartoffelstivelse. Hirsemel egner sig også rigtigt godt i disse boller :) God fornøjelse! Skriv meget gerne, hvordan resultatet bliver…
      Kh. GFS

        • Tapioca er en rod, som bruges meget i det asiatiske køkken. Tapiocastivelse kan bruges på samme måde som majs- og kartoffelstivelse og kan købes i asiatiske butikker.

          • Jeg har lige prøvet at bage bollerne. På rismel og boghvedemel og så brugte jeg tapioca. De er blevet flade men dejen var også ret våd. Tror måske det er derfor de er blevet flade. Vil prøve at bage dem igen med mere mel i. Jeg vender tilbage med et resultat.

    • Ok, så er der nok ikke så meget andet at gøre, end at bruge mere mel, som du selv siger. Dejen skal være meget som en “almindelig” bolledej, og man skal kunne ælte den på bordet i lidt mel, uden at den klistrer. Pøj med det!
      Kh. GFS

  • Juhuu det lykkedes :) De blev virkelig gode, flotte runde boller. Nogle af dem lavede jeg flade til pita brød. Det fungerer fint lige at skære dem op og så komme fyld i.

  • Dejen var ikke helt så flydene, så tror bare det var at der manglede lidt mel :)

    • Kære Linda
      Det vil altid være svært at opnå samme resultat med bagepulver. Vi har ikke selv erfaring med at udskifte gær med bagepulver, så vi kan desværre ikke råde dig nærmere. Dog skal bagepulveret blandes i de tørre ingredienser, og det er vigtigt at bage brødet med det samme, når der er bagepulver i, da det begynder at virke med det samme i modsætning til gær. Der er flere steder på nettet, hvor folk erstatter gær med bagepulver. De erstatter 50 g gær med 3 tsk. bagepulver. Prøv dig frem, og vend meget gerne tilbage med dine erfaringer! Vi har nogle opskrifter uden gær på vores side: Grove sandwichboller, nemme glutenfri boller med gulerod, glutenfrit majsbrød og hurtigt glutenfrit knækbrød. Håber det kan hjælpe :)
      Kh. GFS

  • Hej

    Jeg kan se at i benytter fuldkornsrismel fremfor normalt rismel. Forbedrer dette krummen på bollen? Jeg har selv bagt mest med det normale rismel og haft ret godt held med dette til bl.a. glutenfri pizzadej.

    Hvad er jeres erfaringer med fuldkornrismel vs. rismel?

    på forhånd tak

    venlig hilsen
    Mikael

    • Hej Mikael.
      Der er flere forskellige årsager til, hvorfor vi oftest bruger fuldkornsrismel. Da vi startede med at bage glutenfrit, kunne man slet ikke købe økologisk rismel, som man kan nu. Og det svarer lidt til at bruge fuldkornshvedemel versus alm. hvedemel. Den første indeholder flere fibre og næringsstoffer, mens den anden er knap så næringsrig. Men til finere bagværk, som kager og som erstatning for stivelse, som fx maizena, synes vi almindelig rismel fungerer fint. Samtidig har vi oplevet at smagen af rismel kan være mere gennemtrængende end smagen af fuldkornsrismel, hvilket ikke er et plus i vores bog :-)
      Kh. GFS

  • Hejsa jeg syntes det er svært at få fibre nok, jeg mangler en morgenmadsbolle som er glutenfri og laktosefri.
    Kan i hjælpe. ?

    • Hej Lene. Hvis du bruger fuldkornsmel fx fuldkornsrismel og glutenfri havremel får du en del fibre. FiberHusk er faktisk kun lavet af fibre, så det holder også fiberindholdet højt. Hvis du ønsker du et endnu højere fiberindhold, kan du eksperimentere med fx at tilsætte grønsager og nødder i dit brød og evt. bage med brun hirsemel, som indeholder rigtig mange fibre. Kh. GFS

  • Efter at have fuldt opskriften, og dejen er rørt godt sammen, så er den helt flydende? Kan det passe at der skal 6dl vand i? Virker som alt for meget iforhold til de tører ingredienser

  • Hejsa! Ved I hvad 30g HUSK/loppefrøskallerne i denne opskrift svarer til i spiseskefulde? Min gamle vægt er ikke så god til så små mængder! VH Lilly

  • Hej.
    Mine boller blev flade og hårde som kanonkugler 😞 jeg bagte dem endda i mindre tid. Kan det være fordi jeg brugte kikærtemel i stedet for boghvedemel?
    Hilsen Inge

    • Hej Inge. Øv hvor irriterende! Ja brugen af kikærtemel kan sagtens ha tynget dejen for meget. Vi bruger næsten aldrig kikærtemel, da det ikke egner sig til glutenfri bagning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *