Nemt glutenfrit grovbrød
Dette er et glutenfrit grovbrød, som er nemt og relativt hurtigt at bage. Brødet er fyldt med lækre kerner, og egner sig godt til pålæg. En god erstatning for rugbrød.
Portionen passer til en rugbrødsform på 24 cm / 1,6 l
Det glutenfri grovbrød er ikke egnet til at fryse. Det holder sig bedst opbevaret i køleskab. I køleskab bliver brødet lidt hårdt, men ristes det på brødrister, bliver det nemt lækkert igen.
OBS! Gør denne opskrift endnu nemmere: Bland alle de tørre ingredienser sammen inkl. Fiberhusk og tilsæt blandingen til vand, gær, honning, olie og eddiken, som du har blandet sammen inden. Rør til det samler sig. Vupti! Meget nemmere!
Noter:
Ingredienserne kan varieres efter smag og behag. Mht. meltyperne viser erfaringen, at det giver det bedste resultat at blande mindst tre forskellige slags mel.
Nedenunder er forslag til variation.
Gryn: Boghvedegryn, quinoaflager, hirseflager m.fl.
Meltyper: Hirsemel, quinoamel, amarantmel, m.fl.
Frø og kerner kan varieres i mængder og typer.
Det bliver også godt, hvis man blender en del eller alle frø og kerner.
Nemt glutenfrit grovbrød
Ingredienser
- 6 dl lunken vand
- 20 g gær
- 16 g FiberHUSK
- 0,5 tsk. honning/rørsukker
- 3 spsk. olie
- 1 spsk. eddike
- 1,5 tsk. salt
- 1 dl majsgryn
- 1 dl risflager
- 0,5 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkefrø
- 1 dl hørfrø
- 1 dl græskarkerner
- 90 g fuldkornsmajsmel
- 90 g boghvedemel
- 100 g fuldkornsrismel
Sådan gør du
- Gæren røres ud i vandet og honning tilsættes.
- FiberHUSK piskes i væsken med piskeris. FiberHUSK klumper meget nemt, så det er vigtigt, at piske lige så snart det tilsættes væsken.
- Lad blandingen stå mens du vejer de resterende tørre ingredienser af i en skål for sig.
- Eddike og olie piskes godt ud i væsken.
- Bland de resterende tørre ingredienser, og rør dem i dejen på en gang, mens du rører med håndmikser og dejkroge.
- Rør til dejen er jævn og godt blandet. Dejens konsistens skal være lidt som tyk grød.
- Dejen hældes i en form. Hæver tildækket 1½ time.
- Bages ved 200°C i ca. 75 min.
- Mål evt. centrums-temperatur i brødet. Den skal være 98-100°C
Kan man helt undlade kernerne og frøene ?
Vi har ikke erfaringer med denne opskrift uden kerner, men prøv at erstatte kerner/frø med flere flager fx hirseflager, risflager, boghvedeflager o.lign.
Vær obs på konsistensen løbende, da flager suger mere væske end kerner og frø.
Det er bare træls at de fleste opskrifter på glutenfrit brød indeholder solsikkekerner – særligt for os som ikke tåler solsikkekerner :(
Det er altid træls ikke at kunne tåle alt! Vores opskrifter indeholder sjældent kerner og i denne opskrift kan du bare erstatte dem eller undlade dem. Kh. GFS
Hej. Kan man undlade gær? Jeg spiser glutenfri, vegansk og uden gær og jeg kan bare ikke finde nogen der har lavet en opskrift til dette?! :)
Venlig hilsen
Hej :-) Desværre tror jeg dette brød vil blive meget tungt uden gær. Den eneste opskrift vi har uden gær er: Nemme glutenfri boller med gulerod. Der bruger vi bagepulver. Ellers ved jeg, at Anette Harbech på madforlivet.dk har flere opskrifter uden gær.
Kh. GFS
Økologisk gær fra Rema1000 er glutenfrit.
Ja, det økologiske gær fra de danske gærfabrikker er glutenfrit…
Både det økologiske OG det almindelige gær fra De Danske Gærfabrikker er glutenfrit. :-)
https://www.danskgaer.dk/sporgsmal-og-svar/