Asiatisk Take Away
Generelt er det svært at være sikker på, om der er gluten i maden, undtagen når man laver det selv. Så når man skal ud i byen og købe fx asiatisk take away kan det være svært at gennemskue, hvad man kan købe glutenfri. Visse ting er naturligt glutenfri, som fx ris, men tit kan der være skjult gluten, og man må derfor spørge sig frem, for at være helt sikker.
Asiatisk mad kan næsten altid byde på noget glutenfrit. De asiatiske steder man typisk finder i byen er:
Thailandsk, Kinesisk, Japansk/Sushi, Indisk og Vietnamesisk.
De har et stort udvalg af retter med ris, nudler, supper, kød i krydret sovs, wokretter m.m.
Man skal dog være obs på, at visse af deres ingredienser kan indeholde gluten. Nedenfor lister vi de ting, man skal holde være opmærksom på:
Soyasauce / østersauce: Disse saucer, som især anvendes i thailandsk, kinesisk og vietnamesisk mad samt som tilbehør til sushi, vil ofte indeholde gluten. Så hvis du vil være helt sikker, så undgå retter som indeholder disse saucer eller spørg, om de indeholder gluten.
Nudler: Nudler er enten lavet af ris eller af hvedemel (ofte kaldet ægnudler). Risnudler fås typisk i thailandsk og vietnamesisk mad.
Forårsruller: Forårsrulle dej kan igen være lavet enten af hvedemel eller af rismel. De fleste forårsruller er lavet af hvedemel. Nogle få thailandske og vietnamesiske forårsruller er lavet af rismel. Spørg hvis du er i tvivl!
Panering / dybstegt: De fleste paneringer, som anvendes til dybstegte rejer m.m., indeholder hvedemel.
Dumplings / wonton: Dejen er typisk lavet af hvedemel, men kan være af rismel. Spørg!
Jævning: Retter med sovs, typisk i det kinesiske køkken, kan være jævnet. Jævningen kan være med hvedemel, så spørg hvad de bruger til at jævne med. Thailandsk karrysauce er baseret på kokosmælk og er typisk ikke jævnet.
Mælkeprodukter: Indiske saucer er også typisk lavet med kokosmælk, men indeholder flere steder også yoghurt eller fløde, så hvis du heller ikke kan tåle mælkeprodukter, så tjek med køkkenet hvad de indeholder.