Glutenfri surdej
Det kan heldigvis godt lade sig gøre at fremstille lækre syrlige glutenfri brød,
som sagtens kan måle sig med et godt hjemmebagt rugbrød – takket være glutenfri surdej!
Se opskrift og instruktion længere nede på siden!
Det kræver dog lidt tålmodighed og overblik. At lave og bruge en glutenfri surdej er ikke anderledes end at lave en almindelig surdej – OG det er IKKE svært! Her på siden kan du se opskrift på vores glutenfri surdej og få gode råd til, hvordan du passer den.
Det kan lyde indviklet, men det er det kun, indtil du har forstået konceptet og har prøvet det selv :-)
Bager du ikke med surdejen hver 4.-5. dag, skal den have en portion “mad” løbende, ellers bliver den for sur. Brug din næse til at bedømme, om den er ved at blive for sur.
Husk surdejen må gerne lugte af øl og eddike, men lugter den af sur mælk eller råddent, skal den kasseres!
OBS! Hver gang du skal bage blander du hele surdejen med mel, og laver en fordej. Når fordejen er klar, skal du HUSKE at tage en portion fra til en ny surdej, INDEN du blander fordejen sammen med de sidste ingredienser til det færdige brød!
Hvis du passer din surdej godt, og husker at tage fra HVER gang du bager, så har du en fantastisk hjælper i dit glutenfri køkken :-)
Du kan se opskrift på et lækkert glutenfrit surdejsbrød HER
Glutenfri surdej
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 1 tsk. honning
- 2 dl 100 g blandet glutenfrit mel (f.eks. fuldkornsrismel, majsmel, boghvedemel, hirsemel)
Sådan gør du
- Alle ingredienser røres sammen i en skål. Lad skålen stå på køkkenbordet med et klæde over sig i 3-5 dage. Er det varmt i vejret tager processen kun ca. 3 dage, er det koldere ca. 5 dage.
- Rør i dejen hver dag.
- Dejen vil efter 3-5 dage begynde at lugte syrligt og være boblende.
- Så snart dejen er levende (bobler og er syrlig), hældes den på et glas med låg. Det er vigtigt at låget er skruet godt til, da dejen vil rådne, hvis der kommer ilt til. Sæt gerne glasset mørkt men IKKE i koldt!
- Samme dag surdejen kommes på glas, fodres den med 1 dl vand + 1 dl mel efter ønske.
- Det kan være smart at røre “maden” sammen i en lille skål, inden den tilsættes surdejen.
- Surdejen vil nu VOKSE i glasset – så HOLD ØJE med at den ikke vokser helt op! Slå den ned (rør med en ske) hvis den går for meget amok 🙂
- Lad nu surdejen blive på køkkenbordet min. 1 døgn, inden den bruges til bagning.
- Surdejen kan bo på køkkenbordet, men skal du ikke bruge den i længere tid, kan den holde sig i 14 dage i køleskab.
- Efter køleskab skal surdejen sunde sig i et døgns tid på køkkenbordet, inden der bages med den igen.
Hvor meget af hver skal tilsætte igen hvis jeg f.eks har taget en dl surdej?
Hej Trine.
Hvis jeg fortsår dig ret, så har du kun 1 dl surdej at arbejde med…hvis det er tilfældet, ville jeg starte med at give surdejen 1 dl mel og 1 dl vand blandet sammen og lade den stå et døgn. Hvis surdejen virker levende og bobler efter det døgn, ville jeg gentage med samme mængde igen og igen lade den stå et døgns tid. Herefter burde den være klar til bagning igen.
Kh. GFS
Når jeg tager fordej fra til surdej, blander jeg det så i den surdej jeg har stående der ikke blev brugt til fordejen?
Hej Marie
Jeg ved godt at hele konceptet omkring surdej og denne opskrift er ret forvirrende, så det er godt du spørger! :)
Jeg vil prøve at gøre det mere klart. Hele surdejen skal bruges til fordejen hver gang. Dvs. hele den surdej, du har haft stående på bordet blandes med vand og mel og bliver til en fordej. Når fordejen er færdig, tager du en portion fra til NY surdej, som så skal stå på køkkenbordet, og sådan fortsætter du hver gang.
Er det nemmere at forstå?
Kh. GFS
Hejsa
Jeg er superspændt på at prøve din surdej, men jeg er nok ikke så skarp når det drejer sig om at “fortsætte” surdejen.
Jeg kan se at jeg skal bruge hele surdejen når jeg starter et ny brød. Derefter skal jeg tage en portion fra af fordejen.
Sådan rent praktisk: hvad indebærer “en portion” og hvad er “fordejen”?
Mvh Susan
Kære Susan
Hvor er det dejligt at høre, at du er frisk på at prøve at bage med surdej – det bliver du glad for! :-)
Og bare rolig – du er ikke den eneste, der ikke helt forstår konceptet ;-)
Pointen med denne surdej er, at den fortsætter og hele tiden udvikler sig, fordi den bliver blandet op med nyt mel og vand, hver gang den indgår i “fordejen”. Så surdejen giver liv til fordejen, og når fordejen så er klar til at blive bagt med, tager man lidt dej fra, som så er den nye surdej. Så man laver faktisk en ny surdej, hver gang man bager et nyt brød.
Så hele eventyret starter med, at du laver din aller første surdej, som beskrevet i opskriften på glutenfri surdej. Når den er sur og klar blandes det hele med vand og mel, som bliver til “fordej”. Denne fordej får liv fra surdejen efter nogle timer (faktisk kan man sige, at man nu har en stor surdej) Fordejen skal bruges til brødet, MEN ikke den hele! Først skal du tage en portion fra, som så gemmes i et glas til næste gang. Så “portionen” er det samme som den nye surdej.
Efter du har taget den nye surdej fra (portionen) blander du vand, Husk, kerner, flager osv i resten af fordejen og bager brødet, som i opskriften på Gutenfrit surdejsbrød
Måske er det som Camilla Plum siger, det kan være svært at forstå en surdej med hovedet, man skal bare gøre det! :-)
Håber det hjalp lidt – ellers skriv igen!
Kh. GFS
Hej
Min surdej begynder fint de 2 første dage med, at gære, men så går den ligesom død. Melet falder til bunden og væsken ligger bare ovenpå.
Jeg bruger fuldkornsrismel, majsmel og boghvedemel. Den står på køkkenbordet med viskestykke over og jeg rører i den hver morgen.
Har du et bud på hvad jeg gør galt?
Hilsen
Linda
Hej Linda. Det lyder som om at din surdej er hurtig. Hvis den ligner den på billedet efter 2 dage, så skal den på glas med låg. I en surdej som bare står på glas vil mel og vand også skilles og det er helt normalt :-) kh. Glutenfri Start
Kære Glutenfri Start
Jeg er intollerant over for gær. Sker der en gæring i surdejen, eller kan jeg benytte surdej i stedet for bagepulver?
Mvh Søren
Hej Søren
Det er et godt spørgsmål, som ikke er helt enkelt at svare på. Her er hvad Samvirke skriver om emnet: “Bagegær består af rendyrkede gærceller af én bestemt slags; surdej, som i sin simpleste form består af mel, vand og salt, indeholder mælkesyrebakterier, gærceller og andre syrer.”
Så det er vel op til den enkeltes tolerance for de gærceller der huserer i surdejen…og det må nok komme an på en prøve…
Kh. GFS
Hej, Søren. Jeg var selv i tvivl om dette. Min kone tåler heller ikke gær, men hun skulle godt kunne tåle surdej, da det er andre bakterier, der dannes i en surdej, end i en almindelig gæring.
Hvor stort skal glasset være? Jeg har et fra syltede agurker, er det stort nok?
Mvh Tanja
Hej Tanja
Ja det lyder fint nok. Glasset skal kunne indeholde 4-5 dl væske.
Kh. GFS
Hejsa :)
Jeg vil forsøge med jeres surdej men vil lige høre om jeg kan udskifte honning med Agavesirup? Har I nogen erfaring med det?
Hilsen Charlotte
Hej Charlotte
Godt spørgsmål! I honning er der forskellige svampe som hjælper surdejen i gang, så derfor ved jeg ikke om andre sødemidler er effektive. Men jeg er sikker på, at du kan undlade honning og så lade surdejen stå lidt længere tid.
Kh. GFS
Hej.
Har bagt surdejsbrødet idag og det blev helt fantastisk. Tak for skøn opskrift.
Kan man bage mere end et brød på de 3 dl surdej?? Hvis ikke hvordan får jeg så øgetden til det dobbelte???
Kan brødet fryses??
Tak :). Kh Rikke
Hej Rikke
Tillykke med det! :) Hvis jeg skulle lave to brød, ville jeg sætte en større surdej over til næste gang. Jeg ville tage 2 dl glutenfri mel og 3 dl vand, røre det sammen og fodre det til den surdej du allerede har. Her er det bedst, at den surdej du allerede har, har fået lov til at stå en dags tid eller to inden den blir fodret. Lad nu hele dejen stå i nogle dage MED låg på, indtil den nye surdej er klar igen (et par dage). Herfra kan du så bare lave dobbelt op på alt :) Håber det fungerer!
Surdejsbrødet er ikke egnet til frysning. Man kan godt men det blir ret kedeligt desværre…
Kh. Anna – GFS
Tak for svar :). Så vil jeg istedet bege lidt oftere.
Hvor hurtigt kan jeg bruge “den nye surdej” igen efter at have bage.
Kh Rikke
God idé! :-) Jeg vil tro surdejen er klar 3 døgn efter den er taget fra.
Hej. Min kæreste er rigtig glad for det brød JJa bager efter din surdej opskrift.
Jeg oplever ikke at surdejen bobler op. Men at den skiller.
Jeg har startet forfra et par gange nu.
Nogle ideer til hvad der går galt. Jeg bruger gerne boghvede mel og rismel
Hej Katje. Det betyder ikke noget at surdejen skiller og ikke bobler op. En surdej er en levende organisme som indretter sig efter omgivelserne, så derfor kan det ikke helt sammenlignes… Det lyder som om din er helt fin! Så længe den lugter surt uden at være muggen eller dårlig, er der ingen problemer :-)
Kh. GFS
Super. Tak skal du have for svaret ☺ skal til at rører brødet igen
Mvh Katje
Hej,
Surdej er nyt for mig! Du skriver, at dejen skal i et glas, når den begynde at boble, og at det er vigtigt, at glasset står mørkt. Derefter står der, at glasset med surdejen kan bo på køkkenbordet. Jeg forstår ikke helt, hvor længe glasset med dejen skal stå mørkt inden den kan stilles på køkkenbordet, hvor der jo ikke er mørkt? Og, jeg forstår heller ikke helt, hvor lang tid der skal gå før dejen er klar til blive brugt. Jeg er nået så langt, at dejen er begyndt at boble. Jeg har sat den i et glas med låg på og puttet i et køkkenskab, hvor der er mørkt. Men, hvad så nu?
På forhånd tak.
Zaiga
Hej Zaiga. Godt du spørger! Surdejen må helst ikke stå for lyst, så helst væk fra sol osv. Et køkkenskab er fint! Efter den er kommet i glas er den faktisk klar til brug. Så du kan bage med den i morgen :-) Kh. GFS
Hej igen,
Jeg er så glad for, at I er så flittige til at besvare vores mange spørgsmål.
Jeg forsøger mig stadig flittigt frem med denne opskrift, og har haft den samme surdej i længere tid, hvor den også har stået i køleskab, mens jeg har været på ferie osv, og den er stadig ikke råden, så det er jo godt. Men, med få undtagelser hæver mit brød ikke. Jeg mener – slet ikke. Jeg har forsøgt at lade brødet stå i så mange timer, at brødet blev for surt til at spise, så det må være i fordejsdelen det går galt.
Når jeg har taget en portion fra fra fordejen, putter jeg det i glas med låg og rører det ikke, og du skriver, at den “nye” surdej er klar til bagning efter ca. 3 døgn. Hvordan kan jeg se, at den er klar til bagning igen? Hvis den står i mere end 3 døgn, skal den så have ekstra vand og mel? Jeg bager nemlig typisk brødet 1 gang om ugen. Endelig – når fordejen står på køkkenbordet, bobler det nogle gange, og andre ikke. Skal fordejen være boblende før den er klar?
Sikke en masse spørgsmål! Jeg ville være glad, hvis I havde et bud på, hvordan jeg får brødet til at hæve. Det er jo lykkedes for mig et par gange. Jeg ved bare ikke, hvad der gjorde det.
Mange tak for en god blog. De glutenfrie pandekager er rigtig gode :-)
Vh
Zaiga
Hej Zaiga. Vi er altid glade for at få spørgsmål :-) Vi har selv nogle af de samme udfordringer, og vi er blevet bevidst om, hvor stor en kunst det faktisk er at bage med surdej, om den så er glutenfri eller ej. Derfor kan vi nok ikke helt svare på spørgsmålene. Men vi ved nu, at en surdej både kan blive for sur og for lidt sur. Faktisk har vi haft gang i ph-målinger, for at undersøge det nærmere, og vi vil vende tilbage, når vi ved mere. Men det vi tror nu er, at hvis surdejen ikke har den rette phværdi, vil brødet ikke hæve optimalt. Lufttemperaturen har også indflydelse.
Det er i hvertfald optimalt at fordejen for tid nok, som du selv pointerer. Så hvis den ikke bobler, er den nok ikke klar, og jeg ville lade den stå længere. Hvis den “nye” surdej ikke bobler efter tre dage, skal den også ha længere tid.
Det er skønt at du deler dine erfaringer, så vi sammen kan blive klogere :-)
Kh. GFS
Hej, det med ph-værdien lyder interessant. Hvad fandt I ud af? Hilsen fra Hanne
Hej Hanne. Desværre er vi ikke nået videre i forskningen :)
Hej
Jeg vil gerne bruge surdejen til at lave nogle boller:-)
Har du nogle gode forslag og evt hvor lang tid de skal have i ovnen? Jeg må helst ikke få havre, rismel, boghvede og majsmel.
Tak for god inspiration:-)
Mvh
Pia
Hej Pia
Beklager det sene svar…vi har desværre ikke så god erfaring med surdej i “hvidt” brød, som boller…de gange vi har prøvet, er de blevet for sure, så det er en svær balance…
Hvis du finder en god metode, vil vi meget gerne høre om det!
Mvh. GFS
Hej Pia.
Jeg bager disse surdejsboller, og de bliver virkelig gode.
https://www.karinabaagoe.dk/2017/10/14/glutenfri-surdejsboller-low-fodmap/
Glutenfristart.dk – undskyld for at lægge link ind til andre sider her, men jeg blev selv så glad da jeg endelig fandt gode glutenfrie boller på surdej :-)
Mvh Gry
Helt ok … vi er selv blevet nysgerrige :)
Jeg har lige lavet surdejen og den er virkelig tynd og vandet, er det meningen?? Er vandt til at lave surdej på rug og den har jeg altid lavet grød agtigt i konsistens. Denne er vandet. Skal der mere mel i? Eller vil den tykne?
Hej Helle. Ja surdejen er tyndere end normalt men vil tykne lidt i processen. Den blir aldrig lige så fast som tyk grød…
Mvh. Anna fra Glutenfri Start
Kan man lave surdejen som i kalder fordej. .med mel og vand som i beskrivelsen,lad den stå til næste dag tag dej fra til surdej nu og put i en glas med låg. Lad den stå på bordet i en til 2dage .derefter puttes i køleskabet i en uge t 3uger og så kan den være klar til ny dej til rugbrød kan man gøre sådan af gluten fri ..jeg har gjort før i tiden med alm mel
Det er svært at svare 100 % på det, men mon ikke det kan lade sig gøre. Surdejen har det fint med at bo i køleskabet længe :)
Min surdej lugter rigtigt (surt) men bobler ikke. Vandet ligger ovenpå og har gjort det alle 4 dage. Jeg havde kun boghvedemel og hirseflager, som jeg brugte til surdejen. Kan jeg mon bruge dejen i dag?
Tak for en fin blog 😊
Hej Stine
Hvis den lugter surt, burde den være klar. Da det er meget forskellige levende deje, kan de sagtens reagere forskelligt.
Held og lykke med den! :)
Kh. GFS
Hej – skal det være BLANDET glutenfrit mel? Kan man ikke tage én slags?
Hej Sarah. Har du prøvet med en slags? Vores erfaring er altid at flere slags mel giver det bedste resultat.
Mvh. GFS
Hvordan opbevarer jeg mit surdejsbrød, så mælkesyrebakterierne bevares?
Når et surdejsbrød først er bagt er der ikke mælkesyrebakterier tilbage, da de dør ved høj varme.
Mælkesyrebakterierne arbejder inden bagning, når brødet hæver og hjælper bl.a. med til, at vi bedre kan fordøje brødet.
Vi opbevarer vores brød ved stuetemperatur eller i køleskab.