Ønsker du svar på spørgsmål, der ikke står her,
så skriv til OS
HUSK regel nummer 1 for at få en opskrift til at lykkes er: FØLG OPSKRIFTEN!
Vi har brugt lang tid på at tilpasse de enkelte opskrifter, så hvis du udskifter mel eller fx undlader FiberHUSK, vil opskriften højst sandsynligt ikke lykkes.
Hvordan opbevarer jeg bedst mit glutenfri bagværk?
Stort set alle vores boller kan fryses. Lige når vi har bagt, og alt er kølet helt af, plejer vi at beholde ca. to dages forbrug i en frysepose på køkkenbordet, og så fryser vi resten ned. Derefter tager vi løbende boller op, som optøes og lunes på brødrister, og så er de som nybagt igen. Mht. vores grovbrød og surdejsbrød, så er vores erfaring, at det ikke egner sig til frys. Men det kan normalt holde sig i ca. 3 dage udenfor køleskab og derefter i ca. 3 dage i køleskab.
Kan jeg nemt tilpasse opskrifterne til fx det dobbelte eller det halve?
Ja! Du kan selv angive antal i det lille felt ud for ‘Antal Personer’, og så vil mængderne automatisk blive tilpasset.
Hvor mange personer er jeres opskrifter til?
Det er forskelligt, og det vil stå under alle opskrifter. Vær opmærksom på at antal både kan betyde stk. og personer!
Hvorfor bruger I eddike i jeres brød og boller?
Vi opdagede ved et tilfælde, at en smule syre i brødet hjælper dejen med at hæve og holde på luften.
Hvilken eddike bruger I?
Vi bruger altid æblecider-eddike, da den er lavet på æbler. Nogle eddiker er lavet på korn. Hvis du ikke har eddike, kan du bruge citronsaft i stedet.
Bager I med varmluft eller almindelig ovn?
Vi bager næsten altid med almindelig ovn, da temperaturen er nemmere at styre. Vores ovn har en tendens til at blive for varm med varmluft. Derfor bager vi også kun en plade af gangen. Vi synes, det giver det bedste resultat.
Hvor sætter I pladen i ovnen?
Vi bager næsten altid midt i ovnen, med undtagelse af vores pizza. Men du kender bedst din egen ovn :-)
Hvor køber I mel?
Vi køber som regel vores mel i COOP eller nemlig.com Det er de eneste steder, der fører alle de typer vi bruger. Vi bruger næsten altid Urtekrams produkter. Ind i mellem køber vi også mel i helskostbutikker.
Er der forskel på den gule og den grønne HUSK?
Ja det er der. De er lavet af det samme, men den gule FiberHUSK er finere/pulveriseret og den grønne HUSK er grovere. Derfor skal man altid bruge mere af den grønne end den gule. Hvis du bruger vægtmål er det den samme vægt. Men hvis du bruger fx spsk, skal du bruge 2 spsk. af den grønne, når du bruger 1 spsk. af den gule!
Kan man bare udskifte mel i jeres opskrifter, hvis man står og mangler?
Som udgangspunkt – nej! Vores opskrifter er nøje udviklet så de passer lige præcis til de meltyper vi anvender. Balancen mellem væske, FiberHusk og mel er meget fin, og der skal ikke så meget til, før læsset vælter. Når det så er sagt, så kan du med tiden godt udskifte og justere op og ned for meltyperne, men det kræver en vis erfaring. Så start altid ud med at følge opskriften! Hvis du har helt konkrete spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os.
Jeg kan ikke tåle gær, kan jeg bage jeres brød alligevel?
At bage glutenfrit brød med gær er i sig selv en kunst, så det er op af bakke, at skulle undvære gær…men vi har enkelte opskrifter uden gær, og vi arbejder løbende med at udvikle flere… Vi har lavet en kategori, som hedder “Brød uden gær”. Her er alle vores opskrifter uden gær samlet.
Hvorfor er mit brød klægt?
Det meste glutenfri brød skal køle af før det skæres. Hvis du skærer i det, når det er nybagt, kan du opleve, at det føles klægt. Det brød vi bager er mere til den fugtige side end den tørre, så det er helt normalt. Brøddet er ikke klægt (som betyder ubagt) det er bare fugtigt!